Η πέτρα του "σκανδάλου" Digea-περιφερειακών καναλιών


Τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών προσπαθούν να αποφύγουν τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων για τις «μαύρες» οθόνες στις περιοχές που ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση, υποσχόμενοι κονδύλια από την Ψηφιακή σύγκλιση, στην Κεντρική Μακεδονία τα περιφερειακά κανάλια συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα για το ενοίκιο που ζητά η Digea.
Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία θα σβήσουν το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα στις 31 Οκτωβρίου και αυτό το διάστημα θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις των περιφερειακών καναλιών στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία με τον πάροχο δικτύου. Το ενοίκιο που ζητά η Digea, 3.500 το μήνα από κάθε κανάλι για τη μεταφορά και εκπομπή του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, σε συνδυασμό με όσα έχουν ήδη συμβεί σε Πελοπόννησο και Ανατολική Μακεδονία, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο πρώην τεχνικός διευθυντή Ν. Μιχαλίτσης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΙΟΝ (δείτε και στο βίντεο) αναφέρεται σε τρία σημεία του «μεγάλου σκανδάλου» των περιφερειακών καναλιών, όπως το αποκάλεσε. Η Digea πληρώνει για τη χρήση των συχνοτήτων που της δόθηκαν από την ΕΕΤΤ για τα περιφερειακά κανάλια το ποσό των 1.617 ευρώ το μήνα για όλα τα κανάλια της χώρας. 
Στην Κεντρική Μακεδονία ζητά από αυτά να υπογράψουν σύμβαση με την εταιρεία και να πληρώσουν το κάθε ένα από αυτά το μήνα 3.500 ευρώ, δηλαδή 56.000 το μήνα! Το δεύτερο σημείο και εξίσου σημαντικό είναι πως η Digea ανεβάζει και εκπέμπει το σήμα των περιφερειακών καναλιών με 1,5 Mbs ενώ στα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, δηλαδή τους μετόχους της εταιρείας, δίνει 4 Mbs. Το αποτέλεσμα είναι το σήμα των περιφερειακών καναλιών να «στριμώχνεται» σε μια συχνότητα για να χωρέσουν ταυτόχρονα 8 τηλεοπτικά σήματα. Με αυτή τη χωρητικότητα τα περιφερειακά κάναλια δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακής τεχνολογίας μηχανήματα τους και να προγραμματίσουν να βγάλουν εικόνα σε υψηλή ευκρίνεια. 
Όπως λέει ο Ν. Μιχαλίτσης, η Digea εκπέμπει το σήμα των πανελλαδικών καναλιών στις 2 από τις 4 ψηφιακές συχνότητες που έχει «αγοράσει» από την ΕΕΤΤ για τα επόμενα 15 χρόνια, κρατώντας τις άλλες δυο κενές για την εκπομπή υψηλής ευκρίνειας από τους πανελλαδικούς σταθμούς, που είναι και μέτοχοι της. 
Το τρίτο σημείο είναι πως η ΕΕΤΤ ενέκρινε προκαταβολικά το κέρδος στη Digea, συμφωνώντας με τον όρο, πως αν αποχωρήσει από το δίκτυο εκπομπής ένα περιφερειακό κανάλι, το κόστος επιμερίζεται στα υπόλοιπα, άρα αυξάνεται το ενοίκιο! 
Για αυτό και η σύμβαση που δίνει η Digea να υπογράψουν τα περιφερειακά κανάλια έχει ισχύ για το ενοίκιο 15 μήνες. Μετά δηλώνει πως το ενοίκιο θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως του τηλεοπτικού τοπίου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…