Τα πνευματικά δικαιώματα του Τύπου στο διαδίκτυο..

  • Επιτέλους σταματήστε την κλοπή των κειμένων και τη φοροδιαφυγή
    των πολυεθνικών
 Παντού πλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σκυμμένοι πάνω από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου, ταμπλέτας ή υπολογιστή και διαβάζουν πληροφορίες. Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών αυτών παράγεται από δημοσιογράφους, εκδότες και ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ. Και την ίδια ώρα οι κυκλοφορίες των εφημερίδων καταρρέουν. Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία από το υπουργείο Πολιτισμού, δυστυχώς, δεν έχει καμία πρόβλεψη για τα δικαιώματα των ανθρώπων της ενημέρωσης.
Ήρθε η ώρα πλέον η κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά και να θεσπίσει έναν πόρο πνευματικών δικαιωμάτων στο προς συζήτηση σχέδιο νόμου. Αλλά και για τον κλάδο ήρθε η ώρα να σκεφτεί θετικά και να αξιοποιήσει την πρωτοφανή ευκαιρία, συστήνοντας έναν φορέα συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, που θα εκπροσωπεί δημοσιογράφους και εκδότες. Με μία μόνο διάταξη, που θα εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό, η κυβέρνηση μπορεί να σώσει τον Τύπο από την καταλήστευση του περιεχομένου του. Αρκεί μία προσθήκη από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο νέο πολυνομοσχέδιο για να σωθούν εκτός από τον ΕΔΟΕΑΠ και δεκάδες θέσεις εργασίας αλλά και να γεμίσουν έσοδα τα Ταμεία και το Δημόσιο.
  • Αυτήν τη στιγμή, υλικό των εφημερίδων αλλά και των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών αναμεταδίδεται από το facebook, την Google και το YouTube χωρίς να υπάρχει άδεια από τον ιδιοκτήτη, όπως ορίζει ο νόμος 2121/1993. Ταυτόχρονα, οι πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται το περιεχόμενο αυτό για να συγκεντρώνουν διαφήμιση, η οποία όμως δεν καταχωρίζεται και δεν λογίζεται ως τέτοια. Η συναλλαγή γίνεται, μέσω λογαριασμών, με εταιρείες που έχουν έδρα στο εξωτερικό και δεν αποδίδονται φόροι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, οι απώλειες από τη διαφήμιση που φεύγει, χωρίς παραστατικά, σε λογαριασμούς στο εξωτερικό αγγίζουν ετησίως τα 200 εκατ. ευρώ.
  • Το περιεχόμενο των ΜΜΕ αναπαράγεται ταυτόχρονα από οθόνες κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών και υπολογιστών. Οι εισαγωγείς τους, που εκπροσωπούν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δεν αποδίδουν την εύλογη αμοιβή σε εκδότες και δημοσιογράφους για την αναπαραγωγή των κειμένων τους. Όπως συμβαίνει και με το τέλος της άγραφης κασέτας, πρέπει να θεσπιστεί ένα αντίστοιχο τέλος υπέρ δημοσιογράφων και εκδοτών.
  • Συνεχίζεται η ατελείωτη κλοπή στο διαδίκτυο. Με τέσσερις («μαύρους») εργαζομένους, ο καθένας μπορεί να υποδύεται τον εκδότη, κλέβοντας ασύστολα το υλικό των εφημερίδων και του ΑΠΕ. Η λογοκλοπή στο ελληνικό διαδίκτυο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη απειλή για τις έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων.
  • Οι εταιρείες press clipping (ηλεκτρονικής αποδελτίωσης) συνεχίζουν να κλέβουν και να παρέχουν το περιεχόμενο εφημερίδων και εκπομπών χωρίς να έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα από τους κατόχους. Μάλιστα, μία από αυτές πρόσφατα συνήψε σύμβαση με δημόσιο φορέα, εποπτείας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, για την αντιμετώπιση της λογοκλοπής! Με τις εταιρείες press clipping διαπραγματεύεται ο ΟΣΔΕΛ, που εκπροσωπεί εκδότες βιβλίων και συγγραφείς, ενώ εσχάτως συγκέντρωσε δικαιώματα και από εκδότες εφημερίδων και δημοσιογράφους. ΑΠΟ ΤΟ 'ΠΑΡΟΝ'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…