7 χρόνια μετά στον Εισαγγελέα για το Alter!

Αναδημοσίευση από insider
Του Θανάση Κουκάκη
Στο προσκήνιο φέρνουν οι εισαγγελικές αρχές την υπόθεση των δανείων του ALTER και της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ, στη βάση νέου πορίσματος που κατήρτισε η Τράπεζα της Ελλάδος για την υπόθεση αυτή, σε συνέχεια της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Ο πολύπειρος Εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης κάλεσε χθες σε απολογία 56 ανώτατα και μεσαία τραπεζικά στελέχη των Marfin, Επενδυτική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, που το 2008 είχαν διατυπώσει θετική γνώμη για τη χορήγηση δύο κοινοπρακτικών δανείων προς το ALTER συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.
Η σχετική δικογραφία που επιδόθηκε χθες στα τραπεζικά στελέχη – με προθεσμία να απολογηθούν σε ένα μήνα- βασίζεται σε πόρισμα που κατήρτισε η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2017. Το πόρισμα αυτό ουσιαστικά παραγγέλθηκε από την Επιτροπή της Βουλής που εξέτασε τα δάνεια προς τα ΜΜΕ και η οποία στο δικό της πόρισμα ζήτησε να διερευνηθούν συγκεκριμένες ευθηνές για το δανεισμό του ALTER.
Συνολικά το πόρισμα της Εξεταστικής (το οποίο είχε βασιστεί σε έκθεση της ΤτΕ που είχε συνταχθεί τη διετία 2010-2011) αναφέρεται σε δάνεια 240 εκατ. ευρώ που έλαβε η Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ, εκ των οποίων τα 111 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και τα 107 εκατ. ευρώ σε ομολογιακά τραπεζικά δάνεια.
Tο νέο πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος εστιάζει μόνον σε δύο κοινοπρακτικά δάνεια -75 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ έκαστο- , κάνοντας μάλιστα «αποτίμηση» του ρίσκου ανά τράπεζα, καταγράφοντας δηλαδή το ποια ανέλαβε το μεγαλύτερο κίνδυνο και ποια το μικρότερο μέσα από τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.
H ευθύνη των ορκωτών λογιστών
Το πόρισμα της ΤτΕ κάνει εκτεταμένη αναφορά στην ευθύνη των ορκωτών λογιστών της Ελεύθερης Τηλεόραση ΑΕ, καθώς από τα ευρήματα της έρευνας πρόεκυψε πως δεν αποτύπωναν ευκρινώς την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης με αποτέλεσμα να παραπλανούν τους πιστωτές της για την ακριβή της οικονομική θέση.
Άλλωστε ήδη από την Εξεταστική της Βουλής έχει καταδειχθεί πως οι ισολογισμοί της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ έδειχναν μια ειδυλλιακή εικόνα. Ο ισολογισμός του 2006 έδειχνε κέρδη 1,575 εκατ. ευρώ, ο ισολογισμός του 2007 κέρδη 2,876 εκατ. ευρώ και του 2008 κέρδη 1,942 εκατ. ευρώ. Τελικά οι κριμένες ζημίες ήταν τεράστιες.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το πώς αποτιμήθηκε η ταινιοθήκη του ALTER. Η αξία των ταινιοθηκών, ως άυλο περιουσιακό στοιχείο, πρέπει να αποτιμάται ανά έτος (τόσο η υπεραξία τους όσο και η υποαξία τους) και να εγγράφεται στα βιβλία. Αλλά αυτό δεν έγινε στην περίπτωση του ALTER και της Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ, παρά το ότι η εταιρεία που ελεγχόταν από ορκωτούς λογιστές ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA

ΑΙΧΜΗΡΑ MEDIA
Το παρασκήνιο της παραίτησης -Οι σκαφάτες διακοπές στην Πάτμο την ώρα του πύρινου ολέθρου «έφαγαν» τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν οτι υπήρξε ενόχληση καθώς ο μέχρι πρότινος υπουργός έκανε διακοπές στην Πάτμο και απουσίαζε από τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πυρά» για τις διακοπές του στην Πάτμο εξαπέλυσε και η Καθημερινή, αναφέροντας: «ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση, μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…